Pivo a jeho (ne)příznivé účinky

Pivo se poprvé údajně objevilo u starověkých Sumerů v Mezopotámii, a to už 6 000 let před naším letopočtem. Právě od nich se naučili pivo vařit Egypťané. Zajímavé je, že se v Egyptě vaření piva věnovaly převážné ženy. Víno pili šlechtici, pivo prostí měšťané. Později pivo bylo v Egyptě pokládáno za nezbytnou součást léků jako zdroj živin a antioxidantů.

Archeologické nálezy na území dnešní České republiky prokazují, že i naši prapředkové připravovali kvašené nápoje z obilí. První zpráva o přípravě piva u nás se váže k Břevnovskému klášteru. Při jeho vysvěcení v roce 993 druhým českým biskupem Vojtěchem měl tento pozdější světec údajně mnichům zakázat vařit pivo, protože se přípravě a pití piva věnovali více než duchovním záležitostem. Rozvoj řemeslné výroby piva nastal od 13. století se zakládáním nových královských měst, která dostávala od panovníka řadu privilegií. Pro rozvoj pivovarství bylo důležité přidělení práva várečného a právo mílové. Právo várečné, tzn. právo vařit pivo, se přidělovalo domům na území města. Právo mílové zajišťovalo monopol na výrobu a prodej v jednotlivých městech, protože zakazovalo dovážet a prodávat pivo z jiných měst a statků do vzdálenosti jedné míle (7–12 km) od daného města. Ve 14. až 15. století postupně vznikaly městské pivovary. Polovina 19. století představuje tzv. zlatý věk českého pivovarství a v současné dobé má naše republika největší spotřebu piva na osobu na světě (cca 160 litrů ročně).

Lékaři však doporučují maximálně jedno velké pivo u mužů (40 g) a jedno malé pivo u žen (20g) denně. Pivo má příznivé účinky, ale pití piva má i svá rizika.

Příznivé účinky:

  • Pivo obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vodu, vitamíny B2, B3, B6, B12, hořčík, draslík, vápník, sodík, fosfor, mangan, selen, fluorid, železo, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou…
  • Pivo je vhodný iontový nápoj, při kondičním cvičení prodlužuje spalování tuků.
  • Přiměřená konzumace chrání obsah křemíku v kostech, zvyšuje „dobrý“ cholesterol, udržuje čisté cévy.
  • Chmel v pivu pomáhá proti ledvinovým kamenům a zabraňuje úbytku vápníku z kostí.
  • Chmel rovněž obsahuje flavonoid, který pomáhá zpomalit proces úbytku paměti ve stáří.
  • Sklenice piva denně může snížit stres.
  • Pivo má antioxidační schopnosti, pomáhá v boji s volnými radikály.
  • Pivní kvasnice mají příznivý vliv na kůži a vlasy.

Rizika pití piva:

  • Neprospívá nemocným lidem s jaterními obtížemi, nadměrné pití piva je spojeno s cirhózou jater.
  • Není vhodné pro nemocné se žaludečními problémy, může zhoršovat pálení žáhy.
  • Nadměrné pití piva je spojeno se závislostí na alkoholu, zvyšuje riziko vzniku depresí, rakoviny hrdla a úst.
  • Testy piva také odhalily přítomnost mykotoxinů (plísní) v každém druhém z testovaných piv (pravděpodobně vlivem plesnivého ječmene, z kterého se vyrábí slad).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *