Celostní výživa

Pojem celostní výživa znamená celkový pohled na to, co jíme, aby nám to zdravotně prospívalo, aby to dobře chutnalo, hezky vonělo a pokud možno i krásně vypadalo 🙂

Aby nám jídlo zdravotně prospívalo, mělo by být složeno z kvalitních surovin a dále by mělo obsahovat základní živiny (bílkoviny, komplexní sacharidy, zdravé tuky…), vitamíny a minerály.

Úkolem výživy je nejen nasytit, dodat tělu potřebné látky, dodat energii, ale i harmonizovat psychiku (vylepšit náladu, potěšit).

Vše, co sníme nebo vypijeme doslova komunikuje s buňkami v našem těle. Například vláknina v zelenině komunikuje s našimi střevy a také je čistí. Kofein v kávě nebo tein v čaji zase komunikuje se srdcem, aby tlouklo rychleji a zrychlil se náš nervový systém. Heřmánkový čaj uklidňuje, rozmarýn zase povzbuzuje, a tak dále. Jídlo komunikuje s celým naším tělem a tělo zase promlouvá k nám, jak se cítí.

Jídlo může sice hezky vypadat a vonět, ale suroviny by měly být přírodní, nedochucované umělými látkami a nearomatizované uměle. Suroviny – například obilí – by mělo růst na půdě, která obsahuje živiny, nemělo by být v ideálním případě postřikované chemickými látkami (pesticidy…), prostě by mělo mít přírodní podmínky v rovnováze. Aby byly přírodní podmínky v rovnováze, měly bychom přistupovat láskyplně nejen k sobě, ale i celé přírodě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *