Hubnutí pro starší a pokročilé

– shrnutí známých faktů

 

Zhubnout se dá kdykoliv i ve starším věku, když víme, jak na to. Je všeobecně známo, že metabolismus funguje mnohem lépe ve 20 nebo 30, než v 50 a více letech. Jídelníček proto musí zohledňovat mimo jiné i věk.

Metabolismus těla a cvičení

Kolem padesátky vše komplikuje hormonální nerovnováha, u žen v důsledku klimakteria. Hormony mohou komplikovat hubnutí i v mladším nebo pozdějším věku, a to i u mužů, pokud hormony nefungují vlivem nějaké poruchy (příklad snížená činnost štítné žlázy) nebo jsou optimalizovány léky, které mají vedlejší účinky. S přibývajícími léty přirozené ubývá svalová hmota, a protože je spalování tuků ovlivněno množstvím svalové hmoty, snáze se přibere. Pokud chceme mít krásně vyrýsovanou postavu po padesátce, je potřeba nejen se hýbat, ale posilovat celé tělo například cvičením pilates, pole dance nebo s různými pomůckami na cvičení a cvičícími stroji. Při výběru je nejlepší poslouchat vlastní tělo a zaměřit se na to, co nás baví. V pokročilejším věku u žen ubývá estrogen, proto by měly být do ženského těla dodávány fytoestrogeny, rostlinné látky, které svojí chemickou stavbou připomínají ženský hormon estrogen, který pomáhá kontrolovat také hladinu cholesterolu v krvi a podporuje i zdravé kosti.

Jídelníček

Mezi potraviny s fytoestrogeny patří: luštěniny, lněné či sezamové semínko, ořech, rýže, česnek, brokolice nebo otruby z ovsa. Najdeme je i v některých nápojích včetně piva a vína. Je velmi důležité zmenšovat porce jídla (ale i nápoje s obsahem alkoholu a cukru). Pokud si chceme udržet štíhlou postavu i po padesátce, musíme mít zkrátka vyšší výdej energie než příjem. Nesmíme ale hladovět. Hladověním se metabolismus jen zpomalí. Je to myšleno tak, že si místo čtyř knedlíků dáme dva a k tomu plátek kvalitního masa a kopec zeleniny nebo zeleninové omáčky. Důležité je tedy jíst kvalitní potraviny, chemicky neupravované s dostatkem živin a dodržovat pitný režim, což znamená pít zdravé nápoje (voda, čaj, ředěný džus apod.) raději často a v menším objemu.

Závěr

Ve vyšším věku tedy nejen dbejme na jídelníček a vhodnou stravu. Energii a duševní svěžest dodá i kvalitní spánek, odpočinek, meditace a dobrá nálada.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *