Odolnost organismu znamená dobře fungující systém v těle, který chrání tělo před škodlivými účinky, které vyvolávají nemoci (genetika, bakterie, viry).
Imunitu podporují:
– kvalitní strava (čerstvé potraviny…)
– nízká úroveň stresu (čím méně, tím lépe 🙂 )
– přiměřená pohybová aktivita (podle aktuálního zdravotního stavu)
– kvalitní a dostatečný spánek (odpočinek)
Strava, která snižuje imunitu:
– zkažené jídlo, například plesnivé, žluklé
– konzervované a jinak chemicky upravené jídlo může negativně ovlivnit prospěšné bakterie ve střevě
– alkohol v koncentrovanější formě potlačuje aktivitu imunitních buněk
– smažené jídlo obsahuje trans mastné kyseliny, které podporují záněty
– sladkosti obsahují jednoduché cukry, které snižují množství prospěšných vitamínů skupiny B
– přesolené jídlo zatěžuje nejen ledviny, lymfu, ale také imunitu