Stres nebo harmonie?

Stresem se rozumí vnitřní stav člověka, který je buď něčím ohrožován, nebo ohrožení očekává a jeho obrana není dostatečná. Stres je škodlivý zejména tedy, když je příliš velký, dlouhodobý a člověk ho nezvládá.

Stresorem mohou být myšlenky, pocity, emoce, vztahy, úkoly včetně způsobu jejich řešení, dále prostředí, ve kterém žijeme.

Myšlenky, pocity, emoce ovlivňují naše tělo a to zase ovlivňuje naše myšlenky, pocity, emoce.  Když skrýváme nebo potlačujeme svoje pocity, emoce, trpí naše tělo různými neduhy a nemocemi: bolestmi zad, hlavy apod. I když budeme dbát na zdravou stravu, samo o sobě to nestačí. Důležitá je psychika.

Vědecké testy a zkoumání dokazují, že naše pocity jsou důležitější, než si vůbec dokážeme představit, protože vytvářejí naši realitu. Na naše pocity reagují buňky v celém těle. Když si například často stěžujeme, že se cítíme čím dál hůře, buňky v těle mohou začít stárnout a odumírat. Stres, jak je známo, stojí za téměř všemi nemocemi.

Naopak je také dokázáno, že pozitivní myšlenky přispívají k uzdravování. Pokud jsme v pohodě a cítíme se skvěle, naše tělo se může zázračně uzdravovat. Měli bychom si proto dávat pozor na to, co říkáme a co nebo koho posloucháme. Na to co myslíme, to také přitahujeme. Pokud je to jen trochu možné, zbavme se negativních myšlenek, nepřehrávejme si pořád dokola negativní zážitky z minulosti. Nenechme se ovlivňovat negativními lidmi a katastrofickými zprávami. Vyhledávejme v životě radostné chvilky, hrajme si a usmívejme se na své okolí.  K harmonii se sebou samými přispívá také to, že realitu přijímáme takovou jaká je a v klidu se s ní snažíme vyrovnat. Důležité je také dopřát si ve svém každodenním režimu pár minut na zklidnění, pozorování svého dechu, uvolňování svého těla a využití dalších relaxačních technik.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *