Uvádí se, že více jak 50 procent mužů a nejméně 60 procent žen trpí přecitlivělostí na náhlé změny počasí, které souvisí s přechodem do zimy a do jara. Jsou to problémy s krevním oběhem, špatnou náladou a zvýšenou potřebou spánku. Adaptace na zimní (jarní režim) může trvat několik týdnů.
Příčiny únavy:
- Úbytek slunečního světla
Sluneční světlo přirozeným způsobem stimuluje produkci serotoninu, což pozitivně ovlivňuje duševní pohodu, úbytek má negativní vliv na psychiku, u mnoha lidí se také zpomaluje metabolismus. - Chybí zimní odpočinek
Dříve se za dlouhých zimních večerů více odpočívalo. Dnes se rozsvítí žárovka a do noci se pracuje. - Období viróz a chřipek
Zátěž pro imunitní systém – čerpání rezerv organismu. - Dehydratace
Vlivem chladu organismus přijímá často méně tekutin. - Nedostatečný přísun vitamínů a minerálů
Dovážená zelenina a ovoce nevalné kvality, bez chuti, ze skleníku… - Nemoc
Deprese, nemoci štítné žlázy, srdeční onemocnění, chronický únavový syndrom…
Jak se bránit:
- Úbytek slunečního světla – seveřané například nazývají jarní únavu zimní depresí, proto je třeba konzumovat potraviny bohaté na tryptofan – aminokyselinu, která se mění na serotonin: celozrnné pečivo, cereálie – ovesné vločky, těstoviny, kuřecí, krůtí a rybí maso, ořechy, semínka, chřest, sýr cottage, banány, ananas, špenát, tofu.
- Chybějící zimní odpočinek – relaxovat při oblíbené hudbě, nebo pomocí oblíbené činnosti, naučit se dýchat zhluboka, chodit na procházky, dbát na dostatek spánku (před spánkem čaj z meduňky, mateřídoušky, kozlíku lékařského, chmele nebo banánový koktejl, hrst oříšků).
- Virová zátěž – povzbudit imunitu organismu např. doplňky stravy: kustovnice čínská, rakytník rešetlákový, schizandra čínská, zelený ječmen, řasa chlorela, spirulina, zelený čaj. Na obranyschopnost má vliv i vitamín D: ryby, rybí tuk, tresčí játra, hovězí maso, žloutek, mléko.
- Dehydratace – dodržovat pitný režim (čistá pitná voda, ředěné džusy, kvalitní ovocné čaje, čaj Rooibos).
- Nedostatečný přísun vitamínu a minerálů – odlehčit jídelníček – omezit nekvalitní uzeniny, smažená jídla, sladkosti. S příchodem jarních dnů jíst něco z toho, co začíná růst v přírodě (listy kopřiv, listy pampelišek, sedmikrásky, podběl, špenát, rukola) nebo si za oknem vypěstovat: řeřichu, pažitku, petrželku apod.