Jak vyzrát na zimní splín a jarní únavu

Uvádí se, že více jak 50 procent mužů a nejméně 60 procent žen trpí přecitlivělostí na náhlé změny počasí, které souvisí s přechodem do zimy a do jara. Jsou to problémy s krevním oběhem, špatnou náladou a zvýšenou potřebou spánku. Adaptace na zimní (jarní režim) může trvat několik týdnů.

Příčiny únavy:

  • Úbytek slunečního světla
    Sluneční světlo přirozeným způsobem stimuluje produkci serotoninu, což pozitivně ovlivňuje duševní pohodu, úbytek má negativní vliv na psychiku, u mnoha lidí se také zpomaluje metabolismus.
  • Chybí zimní odpočinek
    Dříve se za dlouhých zimních večerů více odpočívalo. Dnes se rozsvítí žárovka a do noci se pracuje.
  • Období viróz a chřipek
    Zátěž pro imunitní systém – čerpání rezerv organismu.
  • Dehydratace
    Vlivem chladu organismus přijímá často méně tekutin.
  • Nedostatečný přísun vitamínů a minerálů
    Dovážená zelenina a ovoce nevalné kvality, bez chuti, ze skleníku…
  • Nemoc
    Deprese, nemoci štítné žlázy, srdeční onemocnění, chronický únavový syndrom…

Jak se bránit:

  • Úbytek slunečního světla – seveřané například nazývají jarní únavu zimní depresí, proto je třeba konzumovat potraviny bohaté na tryptofan – aminokyselinu, která se mění na serotonin: celozrnné pečivo, cereálie – ovesné vločky, těstoviny, kuřecí, krůtí a rybí maso, ořechy, semínka, chřest, sýr cottage, banány, ananas, špenát, tofu.
  • Chybějící zimní odpočinek – relaxovat při oblíbené hudbě, nebo pomocí oblíbené činnosti, naučit se dýchat zhluboka, chodit na procházky, dbát na dostatek spánku (před spánkem čaj z meduňky, mateřídoušky, kozlíku lékařského, chmele nebo banánový koktejl, hrst oříšků).
  • Virová zátěž – povzbudit imunitu organismu např. doplňky stravy: kustovnice čínská, rakytník rešetlákový, schizandra čínská, zelený ječmen, řasa chlorela, spirulina, zelený čaj. Na obranyschopnost má vliv i vitamín D: ryby, rybí tuk, tresčí játra, hovězí maso, žloutek, mléko.
  • Dehydratace – dodržovat pitný režim (čistá pitná voda, ředěné džusy, kvalitní ovocné čaje, čaj Rooibos).
  • Nedostatečný přísun vitamínu a minerálů – odlehčit jídelníček – omezit nekvalitní uzeniny, smažená jídla, sladkosti. S příchodem jarních dnů jíst něco z toho, co začíná růst v přírodě (listy kopřiv, listy pampelišek, sedmikrásky, podběl, špenát, rukola) nebo si za oknem vypěstovat: řeřichu, pažitku, petrželku apod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *